Giovanni Boccaccio

 

GiovanniBoccaccio Ο Τζοβάνι Βοκκάκιος γεννήθηκε το 1313 και πέθανε το 1375. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους λογοτέχνες του 14ου αιώνα. Για τον Βοκκάκιο ήταν πολύ σημαντική η μελέτη του κλασικού λατινικού και ελληνικού πολιτισμού. Γιος ενός έμπορου της Φλωρεντίας, σε ηλικία 12 ετών μετακομίζει στη Νάπολη, ακολουθώντας το θέλημα του πατέρα του, με σκοπό να μάθει την τέχνη του εμπορίου.

Έχοντας εκφράσει ο Βοκκάκιος τη δυσαρέσκειά του για το επάγγελμα αυτό, έπειτα από έξι χρόνια ο πατέρας του του επιτρέπει να ακολουθήσει κάποιες σπουδές. Έτσι στα 18 του ξεκινάει τις σπουδές στο εκκλησιαστικό δίκαιο, πάντα υπό την πατρική καθοδήγηση, μελετώντας παράλληλα τους Λατίνους κλασικούς και τη γαλλική λογοτεχνία της εποχής.

Το Decamerone (Δεκαήμερο) σύμφωνα με τους κριτικούς είναι το πιο ώριμο έργο του, το οποίο εκτιμάται ότι έγραψε μεταξύ του 1348 και του 1353.

 

Δεκαήμερο

DECAMERONEWaterhouse

Το Δεκαήμερο είναι μία σειρά 100 διηγημάτων που ενώνονται μεταξύ τους με ένα κοινό συναίσθημα, εκείνο της αγάπης για τη ζωή. Μιας ζωής ιδωμένης ως παιχνίδι, ως μια εναλλαγή συμβάντων άλλοτε χαρούμενων και εύθυμων και άλλοτε δραματικών ή ακόμη και τραγικών.

Είναι η ιστορία μιας ομάδας δέκα παιδιών, επτά κοριτσιών και τριών αγοριών, που με το ξέσπασμα της επιδημίας της πανούκλας το 1348, βρίσκουν καταφύγιο στους λόφους της Φλωρεντίας. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων οι νέοι διηγούνται ο καθένας χωριστά μια ιστορία, εκτός από την Παρασκευή και το Σάββατο που δεν διηγείται κανείς, για να προκύψει έτσι το δεκαήμερο των διηγήσεων. Κάθε ημέρα έχει έναν βασιλιά ή μια βασίλισσα που καθορίζει το θέμα του διηγήματος. Η πρώτη και η ένατη ημέρα έχουν ελεύθερο θέμα. Ο τόπος, οι πρωταγωνιστές και τα θέματα των διηγημάτων ποικίλουν. Οι ιστορίες μιλούν για την τύχη, την ευφυΐα, την καλοσύνη, τον έρωτα.

Πηγή: it.wikipedia.org

Leggete in più/Διαβάστε περισσότερα

Sue opere tradotte in greco/Έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails