LUIGI PIRANDELLO



Στα περίχωρα του Αγκριτζέντο γεννιέται στις 28 Ιουνίου του 1867 ο Λουίτζι Πιραντέλλο σε μια βίλα με το όνομα «Χάος». Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου του 1936 πεθαίνει στο σπίτι του, στην οδό Antonio Bosi στη Ρώμη. Τελευταία του επιθυμία ήταν να  αποτεφρωθεί και η κηδεία του να μη γίνει δημοσία δαπάνη, κάτι που το οικογενειακό του περιβάλλον φρόντισε να τηρήσει.

Το 1946, με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Λουίτζι Πιραντέλλο, η τέφρα του μεταφέρεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγκριτζέντο.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1949, με σχετικό Διάταγμα, η βίλα «Χάος» ανακηρύσσεται εθνικό μουσείο.

Το 1961, είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, η τέφρα του μεταφέρεται και ενταφιάζεται στη βίλα «Χάος», όπου υπάρχει μέχρι σήμερα θαμμένη κάτω από ένα πεύκο στον κήπο τού σπιτιού.

 

  Η παγίδα 

Λουίτζι Πιραντέλλο

( La trappola, Luigi Pirandello)

[...] Κοιμόσασταν μ’ αυτά εκεί τριγύρω.
Αυτά όμως δεν κοιμούνται. Είναι εκεί, όπως την ημέρα έτσι και τη νύχτα.
Για την ώρα τα ανοίγει και τα κλείνει το δικό σας χέρι. Αύριο θα τα  ανοίγει και θα τα κλείνει κάποιο άλλο χέρι. Ποιος ξέρει ποιο άλλο χέρι… Γι’ αυτά όμως είναι το ίδιο. Για την ώρα κρατούν μέσα τους τα δικά σας ρούχα, κενά ενδύματα κρεμασμένα που έχουν τσαλακωθεί, έχουν τις ζάρες από τα κουρασμένα σας γόνατα, από τους αιχμηρούς σας αγκώνες. Αύριο θα κρατούν κρεμασμένα τα τσαλακωμένα ενδύματα κάποιου άλλου. Ο καθρέφτης αυτής της ντουλάπας αντικατοπτρίζει τώρα τη δική σας εικόνα, και δεν συγκρατεί κανένα ίχνος· αύριο δεν θα συγκρατεί κανένα ίχνος από την εικόνα κάποιου άλλου.
Ο καθρέφτης, αφ’ εαυτού του, δεν βλέπει. Ο καθρέφτης είναι σαν την αλήθεια.
Σου φαίνεται ότι παραληρώ; Ότι λέω λόγια του αέρα;  Έλα τώρα, αφού με κατανοείς· και κατανοείς ακόμη και αυτά που δεν λέω, γιατί είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω αυτό το σκοτεινό συναίσθημα που με κυριεύει και με ταράζει. [...]

Μετάφραση από τα ιταλικά: Αρχοντία Κυπριώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails