Dante Alighieri

DanteAlighieri Η ιταλική λογοτεχνία του 13ου αιώνα διαμορφώνεται από τον Δάντη Αλιγκιέρι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συγκεκριμένα πρότυπα για ολόκληρη την ιταλική λογοτεχνία. Την πρώτη του εμπειρία με την ποίηση την έχει στα τέλη του 13ου αιώνα, αλλά το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μέρος των έργων του το γράφει τα πρώτα χρόνια του 14ου αιώνα.

Ο Δάντης γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1265 και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1321. Υπήρξε ποιητής, συγγραφέας και πολιτικός. Θεωρείται ο πατέρας της ιταλικής γλώσσας και έγραψε ένα από τα σημαντικότερα έργα της ιταλικής λογοτεχνίας, αλλά και ένα από μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το Divina Commedia (Θεία Κωμωδία).

Σύμφωνα με μαρτυρία του Jacopo Alighieri, το όνομα Dante είναι υποκοριστικό του Durante, ενώ το πραγματικό του πατρώνυμο ήταν Alagherii. Η αλλαγή σε Alighieri έγινε από τον Βοκκάκιο, όταν έγραψε τη βιογραφία του Ιταλού ποιητή.

Ο Δάντης είναι γνωστός ως «Il Sommo Poeta» (Ο Υπέρτατος Ποιητής) ή απλά «Il Poeta» (Ο Ποιητής).

Η Θεία ΚωμωδίαDanteeilsuopoema

Η Θεία Κωμωδία είναι ένα αλληγορικό ποίημα με διδακτικό χαρακτήρα, γραμμένο στη λαϊκή γλώσσα της Τοσκάνης εκείνης της εποχής. Αποτελείται από 100 τραγούδια και διαιρείται σε τρεις ψαλμούς: την “Κόλαση” (Inferno), το “Καθαρτήριο” (Purgatorio) και τον “Παράδεισο” (Paradiso). Κάθε ψαλμός περιέχει 33 τραγούδια με το εκατοστό να βρίσκεται στην εισαγωγή του πρώτου ψαλμού.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να αποδεικνύουν πότε ξεκίνησε ο Δάντης να γράφει τη Θεία Κωμωδία, αλλά πολλοί μελετητές θεωρούν ότι η “Κόλαση” γράφτηκε από το 1307 και κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή, το “Καθαρτήριο” ολοκληρώθηκε πριν τον Απρίλιο του 1314, ενώ ο “Παράδεισος” γράφτηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Πηγή: it.wikipedia.org

Leggete in più/Διαβάστε περισσότερα

Sue opere tradotte in greco/Έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails