Francesco Petrarca

 FrancescoPetrarca

Ο Φραγκίσκος Πετράρχης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1304 και πέθανε τον Ιούλιο του 1374. Υπήρξε συγγραφέας, ποιητής και ένας από τους κυριότερους εκφραστές του Ανθρωπισμού. Αν και θεωρείται κυρίως συγγραφέας της λατινικής γλώσσας, όπως όλοι οι λόγιοι της εποχής του, είχε έναν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιταλικής ποίησης στη λαϊκή γλώσσα.

Το έργο που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό είναι το Canzoniere, το οποίο έγραψε την περίοδο 1336-1374 και πρόκειται για μία συλλογή 366 ποιημάτων. Το μεγαλύτερο μέρος των στίχων έχει ερωτικό θέμα, ενώ υπάρχουν και ποιήματα που πραγματεύονται θέματα πολιτικά, θρησκευτικά και ζητήματα ηθικής.

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Πετράρχη για τη Laura, που συνάντησε για πρώτη φορά στις 6 Απριλίου 1327 ήταν ένα κομβικό σημείο στην πνευματική ζωή του Ιταλού ποιητή. Στο έργο του είναι έντονη η αναζήτηση της γαλήνης. Η θλίψη, ο πόνος, η μεταμέλεια γίνονται ελπίδα. Η οδύνη για τον θάνατο της γυναίκας που αγάπησε γαληνεύει μέσα από την εικόνα της Laura που κατεβαίνει από τους Ουρανούς να τον παρηγορήσει. Η συλλογή είχε διαιρεθεί από τους εκδότες του έργου του σε δύο μέρη: σε εκείνο που ο ποιητής έγραψε όσο η Laura ήταν στη ζωή και σε εκείνο που γράφτηκε μετά τον θάνατό της. Λέγεται ότι στην πραγματικότητα ο Πετράρχης έγραψε το Canzoniere μετά το 1348 και συμπεριέλαβε ποιήματα που είχε γράψει τόσο για τη Laura όσο και για άλλες γυναίκες, προσθέτοντας επίσης στίχους που υποστήριζε ότι τους είχε γράψει όταν η αγαπημένη του ήταν ακόμα στη ζωή, παρουσιάζοντας έτσι τη Laura ως τον μοναδικό, αγνό, επίγειο έρωτα για εκείνον.

Πηγή:it.wikipedia.org

Leggete in più/Διαβάστε περισσότερα

Sue opere tradotte in greco/Έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails