STEFANO BENNI (Ο γάτος που δεν ήξερε να νιαουρίζει)


IL GATTO CHE NON SAPEVA MIAGOLARE




Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΝΙΑΟΥΡΙΖΕΙ
του Στέφανο Μπέννι


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κυρία που είχε έναν πανέμορφο γάτο με πυκνό, ασπρόμαυρο τρίχωμα, αλλά που είχε ένα ελάττωμα. Δεν ήξερε να νιαουρίζει: ξεφυσούσε, σφύριζε, έκανε κάτι σαν ρέψιμο, μουρμούριζε αλλά να νιαουρίσει, τίποτα. Όταν τη νύχτα οι άλλες ψιψίνες πάνω στις σκεπές εναρμονίζονταν στη νιάου-συναυλία τους, εκείνος έμενε σιωπηλός και όταν δοκίμαζε να πει καμιά στροφή, όλοι τον κορόιδευαν.
Τότε η κυρία σκέφτηκε να απευθυνθεί στον πιο καλό γατολόγο της πόλης, έναν κτηνίατρο που είχε λύσει πάρα πολύ περίπλοκες περιπτώσεις.
Το ιατρείο του κτηνιάτρου ήταν γεμάτο κουτσά σκυλιά, γατιά με το ένα μάτι χτυπημένο, ήταν και ένας σκύλος τόσο ψηλός που ήταν γεμάτος καρούμπαλα γιατί χτυπούσε στο ταβάνι και ένα χρυσόψαρο που δεν ήξερε να κολυμπάει.
Ο κτηνίατρος εξέτασε με προσοχή τον γάτο.
Του άνοιξε το στόμα, του έβγαλε έξω τη γλώσσα.
Τον ψηλάφισε στην κοιλιά και στον θώρακα, τον εξέτασε σπιθαμή προς σπιθαμή. Ώσπου έφτασε στην ουρά που ήταν πολύ πυκνή και είπε: «Μμμ! να το το πρόβλημα»
«Ποιο πρόβλημα;» ρώτησε η κυρία.
«Κοιτάξτε κυρία μου, πάρα πολλά όργανα πρέπει να έχουν μια τρύπα για να βγάλουν ήχο και να αφήσουν τον αέρα να περάσει. Αν εγώ κλείσω το άνοιγμα από ένα τρομπόνι ή όλα τα κλειδιά ενός κλαρινέτου, ή βάλω βαμβάκι μέσα σε μια γκάιντα, ο αέρας δεν βγαίνει και το όργανο μένει σιωπηλό, και η άλλη τρύπα, (εκείνη στον πισινό) που βοηθάει σ’ αυτό, είναι καλύτερα να ηχεί όσο το δυνατόν λιγότερο».
Αυτά είπε ο κτηνίατρος έβαλε τα χέρια μέσα στην πυκνή ουρά του γάτου και ανακάλυψε ότι υπήρχε ένας μεγάλος κόμπος. Το νιαούρισμα, που πρέπει να διαπερνά ολόκληρο το κορμί του γάτου, ήταν μπλοκαρισμένο από την δεμένη κόμπο ουρά του.
Ο κτηνίατρος έλυσε τον κόμπο, ο γάτος άνοιξε το στόμα και: Νιάουουουουουουουουουουουου.
Ένα πανέμορφο νιαούρισμα, ισχυρό, μουσικό βγήκε από το στόμα του.
Από τότε τις νύχτες με φεγγάρι, ο γάτος που είχε την ουρά δεμένη κόμπο νιαουρίζει τόσο δυνατά που όλες οι γάτες τον ερωτεύονται και όλοι του πετάνε παπούτσια.

Σ.τ.Μ.: Ο Στέφανο Μπέννι, μυθιστοριογράφος, ποιητής και δημοσιογράφος, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους Ιταλούς συγγραφείς, ανταποκρίθηκε στο άιτημα πολλών αναγνωστών του να γράψει κάποια ιστορία που να μπορούν να διαβάσουν και τα παιδιά τους, που αυτή την περίοδο, λόγω της καραντίνας, περνούν όλη την ημέρα στο σπίτι.
Η παραπάνω ιστορία είναι μία από αυτές.

Μετάφραση από τα ιταλικά: Αρχοντία Κυπριώτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails